Споменик краљу Петру у Новом Саду (Фото Бета – Д.Г)

НОВИ САД  – Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Новом Саду, на свечаности поводом 100. годишњице присаједињења Војводине Србији, да нашу земљу нико никада није успео да покори и да то неће успети ни они који то данас покушавају.

Обраћајући се окупљенима, он је рекао: „Осетили сте да је Србија данас притиснута са различитих страна, да су разне птице црне боје кренуле да зобају све што стигну о нашој лепој Србији, а ја, уз поштовање великом и старом нашем краљу, само једну реченицу да кажем – Србија зна своју снагу и знамо да нисмо највећи, ни међу највећима али знамо да Србију никад нико није успео да покори, неће ни они који то данас покушавају”, преноси Танјуг.

Председник Србије и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић открили су данас споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу у Новом Саду, поводом обележавања 100. годишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији.

Споменик је постављен на Тргу републике и откривен уз песму „Востани Сербие”. Бронзани споменик је висок четири метра и тежак више од 3,5 тоне, а дело је Уметничке ливнице „Јеремић”. Са постаментом висок је око 10 метара, а има и ћириличке натписе на све четири стране.

На јужној страни пише „Петар Први Карађорђевић 1844-1921”, на северној „Краљ Србије 1903-1918”. На западној страни је грб Краљевине Србије, а на источној пише „Рума, 24. новембар 1918, Нови Сад, 25. новембар 1918”. Споменик је израђен по моделу академског вајара Зорана Ивановића.

Пре откривања споменика, окупљеним грађанима и званицама су се обратили Вучић и Вучевић, а глумац Лазар Ристовски говорио је монолог краља Петра Првог.

„Добродошао кући. Извини што нам је 84 године требало да схватимо да си ти онај који је победио и да ти коначно подигнемо споменик”, поручио је Вучић у обраћању.

Како је рекао, откривајући споменик кажемо – Хвала краљу ослободиоче, хвала за слободу, а такву слободу какву си изборио, желимо такву и никоме је не дамо.

„У Новом Саду, у коме су слободни људи одлучили да буду део слободне Србије, драги краљу добродошао кући. Споменик су подигла твоја дела, а ми смо се сетили да га поставимо, да нас подсети да ништа важније и прече од Србије немамо”, поручио је Вучић, преноси Танјуг.

Вучић: Не знам за предлог о мировној конференцији

НОВИ САД – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, поводом писања медија о наводном аустријском предлогу за одржавање мировне конференције о Косову и Метохији, да такав предлог није добио, али да се тако нешто мора добро изанализирати и да се не смеју доносити исхитрене одлуке.

„Нисам добио такав предлог. Недавно сам био са аустријским канцеларом Себастијаном Курцом и то нисам чуо”, рекао је он новинарима у Новом Саду.

На инсистирање каква би била његова реакција ако би такав предлог био и формално изнет, Вучић истиче да не може да реагује на основну новинских вести о најважнијим питањима за нашу земљу.

„Тако нешто морате да анализирате. То није питање на којем се жури и доносе исхитрене одлуке. Нити потцењујемо нити хвалимо такав неки предлог, али треба да видимо да ли заиста постоји, па ће онда Србија донети одлуку да ли да га прихвати”, рекао је он, преноси Танјуг.

Вучевић: Краљ Петар Први је живео за свој народ

НОВИ САД  – Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је, обраћајући се на церемонији откривања споменика Краљи Петру Првом Карађорђевићу поводом 100 година од присаједињења Војводине Србији, да је Нови Сад поносан што је добио споменик који је трајно сведочанство великом владару.

Додао је да је овај споменик сведочанство и Великом рату из којег је српски народ изашао као победник, али са тугом коју читав век носи због језиве голготе кроз коју је пролазио током рата.

„Овај споменик подсећа на понос и част српског народа, на све који су заједно преживели пакао рата и који су отишли бранећи своју земљу како би ми уживали у слободи”, рекао је Вучевић и додао да споменик подсећа на сваку жртву српског народа.

Говорећи о краљу Петру И Карађорђевићу, Вучевић је казао да је тај велики владар живео да служи свом народу и симболично дојахао у Нови Сад пре сто година, на данашњи дан, када је на Великој скупштини донета одлука о присаједињењу.

„На споменик су уклесане велике речи краља ослободиоца, да нас од данас па заувек подсећају и уче и да нам не дозволе да одустанемо од најважније борбе, за свој народ, своју државу, достојанство и јединство”, закључио је Вучевић, преноси Танјуг.