ову генерацију првака у понедељак ће дочекати 202 престоничке основне школе. Ове године први пут ће школски ранац понети 16.744 дечака и девојчице, 404 мање него лане када је било уписано 17.148 првака. Али, оно што се није променило јесте драстична разлика у броју уписаних првачића међу појединим београдским школама. У некима их је више од 200, а у другима једва да је напуњена једна учионица.

Највише малишана кренуће у новобеоградске осмолетке, 2.210, док ће у их у Земуну бити 1.769, а на Чукарици 1.766. Најмањи број деце први пут ће сести у клупе у Сопоту, њих 174, у Барајеву 213 и на Савском венцу 350 деце.

Као и прошле године, највише првака примиће ОШ „Никола Тесла” у Винчи, њих 290, док на територији Београда најмање нових ђака има школа „Милорад Лабудовић – Лабуд” у насељу Барошевац у општини Лазаревац. Ова осмолетка пожелеће добродошлицу 14 ђака првака.

– Ми традиционално, већ годинама, уписујемо највише првачића. „Тесла” је једна од најпопуларнијих школа у овом делу града јер се у околини доста људи досељава. Можда је то један од разлога сталног раста ђака, али и квалитет који наша осмолетка нуди. И пре него што реше да упишу своју децу у школу, родитељи се добро распитају да ли та образовна установа има неких проблема, какви су наставници, како функционише настава… Имамо чиме да се похвалимо и то људи свакако препознају и цене – рекао је Драгољуб Гачић, директор винчанске ОШ „Никола Тесла”, и додао да ће изградњом нове куће знања у Лештанима њихова школа изгубити неколико школараца, али то ће свакако бити добро за ученике којима ће та установа бити ближа кући.

Образовне установе, поред припреме за нову школску годину, спремају се и за нову грејну сезону која ће почети 15. октобра. За набавку енергената кућама знања до сада је планирано 1,4 милијарди динара. Од тога 1,3 милијарди биће издвојено за гасно уље и 63.400.000 за мазут за двогодишње потребе школа и 27.800.000 за мрки угаљ, 10.090.000 за течни нафтни гас и 8.200.000 за пелет за наредну грејну сезону. А да би ђацима и наставницима било топло, остало је да град још набави брикете и сушен лигнит чиме ће школе бити потпуно опремљене енергентима за предстојећу зиму.

– До почетка грејне сезоне даљинском систему грејања ће бити придодате још три школе – две средње, „Раде Кончар” и ПТТ школа и Основна школа „Арчибалд Рајс”, док је у плану да додатне три школе пређу на гас – „Стефан Немања”, „Владимир Роловић” и ОШ „Јајинци” – најавио је Славко Гак, секретар за образовање и дечју заштиту, и истакао да је на систему даљинског грејања у Београду тренутно 64 одсто основних и 82 одсто средњих школа.

Град је решио да до краја године започне радове у више од 25 кућа знања, а за радну јесен намењено је око 300.000.000 динара. Недавно је потписан уговор о санацији фасада пет престоничких школа које ће коштати 66.100.000 динара. Ново одело добиће осмолетке „Никола Тесла” у Раковици, „Петар Кочић” у Земуну, „Карађорђе” на Вождовцу, „Марија Бурсаћ” на Звездари и Гимназија „Свети Сава”.

И стари део ОШ „Цана Марјановић” у Сопоту биће обновљен, започеће се велика реконструкција школе „Краљ Петар Други Карађорђевић” на Врачару, а санираће се и тоалети у ОШ „Милан Ракић” на Новом Београду.