Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров поручио је у Сарајеву да ће Москва увек бранити Републику Српску
Он је упозорио да Русија никоме и никада неће дозволити да сруши Дејтонски споразум и тиме укине Српску! Један од најближих Путинових сарадника истовремено је нагласио да се Русија противи било каквом страном мешању у изборе у БиХ и РС.

Сергеј Лавров је ове поруке Кремља објавио током посете Сарајеву и Бањалуци. Он је јасну подршку Српској објавио пред Бакиром Изетбеговићем и тако и њему и свим другим екстремистима у Сарајеву ставио до знања да Москва чврсто подржава Србе у РС.

Ставови Русије, Србије и Српске се подударају не само по питању РС већ и према другим питањима на Балкану. Мислим на Косово, Македонију, Црну Гору. Питања треба да се решавају уз узајамну сагласност учесника, а недопустиве су акције спољних актера који покушавају народима на Балкану да наметну оно – или сте са нама, или сте са Русијом. Русија је са ЕУ и САД била коаутаор Дејтона и решавања косовске кризе и не видимо никакве разлоге да прекинемо тако нешто – нагласио је Лавров.

Председник РС Милорад Додик захвалио се Лаврову на подршци.

  • Многи високи представници у БиХ кршили су Дејтон, покушавајући да развласте РС. Српска је захвална Русији на принципијелном ставу у афирмацији Дејтонског споразума. Русија је наш друг, наш брат и савезник и наши односи се развијају у свим правцима – поручио је Додик.

Извор Информер