Моћи ћемо да се грејемо јефтиније и здравије у Београду када се реализује капитални енергетски инфраструктурни пројекат топлодалековода од ТЕНТ-а у Обреновцу до топлане „Нови Београд“, изјавио је директор „Београдских електрана“ Раде Баста.

„Реч је о једном од најзначајнијх националних енергетских пројеката који ће повезивати производне капацитете „Електропривреде Србије“ и „Београдских електрана“. Стратешку важност овог, једног он најзначајнијих енергетских пројеката препознали су влада, председник Србије Александар Вучић и градски челници и проглашен је пројектом од националног интереса. „А како и не би када ће његовом реализацијом настати значајне уштеде за грађане, државу и град Београд“, рекао је Баста у интервјуу за Новости.Према његовим речима, „Београдске електране“ могу да уштеде и до 30 одсто, а још је важније да ће се трошити и мање енергената, па самим тим ће се смањити и емисија штетних материја.

Објашњава да ће за реализацију пројекта бити потребно око седам година.

„Овај пројекат ће значајно допринети расту наше економије и расту БДП-а и, подвлачим, донети огромне уштеде“, рекао је Баста.

Упитан о својим резултатима у протеклих годину дана, колико се налази на челу „Београдских електрана“, Баста каже да су за све успехе заслужни запослени у предузећу.

„И у најгорим временским условима спремни су да изађу на терен и да у рекордном времену реше било који проблем, како би наши грађани што краће били без грејања у најхладнијим месецима. Тек онда иде руководећи тим, па моја улога, да сваком запосленом омогућим одговарајуће услове да максимално допринесе успеху“, рекао је Баста.

Додаје да „Београдске електране“ сваке године из сопствених извора улажу знатна средства у инвестиционе радове у циљу побољшања стабилности и квалитета производње, као и испоруке топлотне енергије.

„Наши приоритети су енергетска стабилност Србије, сигурност снабдевања, испуњење еколошких обавеза, модернизација, економска одрживост и даља реализација инвестиција“, каже Баста.

На мрежи „Београдских електрана“ је око 311.000 станова, 9.000 пословних објеката.