Град је урадио све што је у његовој надлежности. – Битно је да извођачи схвате да је градити у Београду, а посебно на знаменитости као што је Славија, више од успешно закљученог посла

Откако су крајем прошле недеље мајстори, после вишемесечних радова, поправки и преправки, коначно напустили плато на Славији, свакодневно се међу грађанима нижу оцене за оно што је на овом градском тргу урађено. Док део њих сматра да плато и не изгледа тако лоше, добар део Београђана није одушевљен оним што је урађено. Није задовољан ни први човек престонице проф. др Зоран Радојичић.

– Нисам задовољан тиме што плато, односно Трг Славија, и даље није у потпуности завршен. Извођач званично није пробио последњи рок, али плато још није у пуном сјају. Напомињем да град Београд није платио првобитно изведене радове на завршној обради платоа који, како се показало, нису били изведени квалитетно. Извођач је о свом трошку порушио и поново извео радове. У овом конкретном случају град је урадио све што је у његовој надлежности – истиче за наш лист градоначелник.

Он подсећа да град бира извођача онако како закон налаже, посредством јавних набавки, као и да је све услове, које је престоница дала за потенцијалне извођаче, одобрила Европска банка за обнову и развој.

– Упркос свему томе, понекад је овакве исходе немогуће избећи и на срећу ретки су. Због тога је битно да извођачи схвате да је радити и градити у Београду, а посебно на једној од знаменитости као што је Трг Славија, више од успешно закљученог посла. То је, и мора бити, привилегија и приоритет – наводи Радојичић додајући да пробијање рокова и рђаво урађен посао показују непоштовање према свим грађанима.

– Због тога ћу инсистирати да се радови на јавним просторима, без обзира на то да ли су они у центру или на ободу града, заврше на време, али, и што је још битније, да посао буде квалитетно урађен и да по њиховом завршетку грађани буду задовољни. Поштовање рокова је важно, поготово на местима где радови утичу на саобраћај и због тога смо увели систем бонуса и пенала у зависности од тога да ли су радови урађени у року – наглашава градоначелник.

Посао на платоу извођен је у оквиру обнове Рузвелтове, Булевара ослобођења и Трга Славија за коју је био ангажован конзорцијум „МБА Ратко Митровић нискоградња” и „Колас рејл”. Радови су почели прошлог пролећа и на саобраћајницама су завршени половином новембра 2017, али је плато остао недовршен. Првобитни радови на њему били су лоше урађени, плоче су брзо почеле да пуцију, после чега је кренуло међусобно оптуживање и пребацивање кривице међу свима који су учествовали у том послу.

Рокови за поправке су више пута померани, све до 31. августа. Мајстори јесу завршили посао који је био у надлежности конзорцијума, али платоу недостаје још детаља како би био комплетно сређен. То су пре свега клупе, за које се, како је недавно за „Политику” истакао Лука Петровић, секретар за инвестиције, чека да прође фаза сагоревања бетона да би се оне поставиле. Тек треба да буде постављена и биста Димитрија Туцовића за коју је увелико спреман постамент, а предстоји и уређење простора испод косине платоа на углу Немањине и Краља Милутина. У том простору налазиће се јавни тоалети, киоск и инфо-центар ТОБ-а. Фирма која ће уредити пословни простор, како је казао Петровић, биће изабрана на тендеру до краја године.