Приликом радова на Тргу републике, испод асфалта су пронађене дрвене коцке из друге половине 19. века, рекао је заменик градоначелника Горан Весић. „Оваква калдрма била је постављена све до Теразија, а била је од дрвета да би се смањила бука приликом проласка возила. До сада смо пронашли око 1.500 релативно добро очуваних комада које су прегледали и пописали стручњаци Завода за заштиту споменика. Очуване коцке се одвајају од оних које су уништене асфалтирањем”, објашњава Весић, а преноси Танјуг.

Завод за заштиту споменика града Београда уступиће 150 комада дрвене коцке Народном музеју, а део коцке биће враћен на Трг републике и посебно заштићен како би грађани могли да виде како је трг некада изгледао. Један део ће се искористити за друге делове пешачке зоне у центру града. 

„Нешто слично се догодило приликом реконструкције Малог степеништа Јелисавете Начић преко пута амбасаде Француске. „Генијалци” који су водили Београд пре нас једноставно су асфалтирали прва три степеника и тако уништили споменик културе. Приликом реконструкције Малог степеништа поново смо открили ове некада асфалтиране делове, рестаурирали их и сада грађани могу да виде Мало степениште како је изгледало 1903. године када је направљено”, рекао је Весић.