На питање да ли у одећу која није пожељна у школи спадају и мајице са патриотским натписима, директор Станислав Стевуљевић не одговара директно, већ каже да је гардероба која се не препоручује све што може да изазове спорење, деци угрози безбедност и доведе до сукоба

Мурал у Улици Гаврила Принципа у Београду (Фото А.- Васиљевић)

Просветна инспекција јуче је посетила Основну школу „Никола Тесла” у Раковици због инцидента од прошле недеље када се у току одмора петорица ученика пресвукло у мајице са натписом „Догодине у Призрену” и сликом тенкова и авиона, док је један од њих обукао мајицу са ликом Гаврила Принципа, после чега су реаговали професори.

Дежурни наставници су приметили да ђаци покушавају да се сликају тако обучени, пријавили су их директору, а он је инсистирао да се пресвуку и одузео им мајице и мобилне телефоне за време трајања наставе. Овај догађај неколико дана касније изазвао је негодовање у јавности и појединих просветних синдиката.

Шта су инспектори тачно утврдили биће познато наредних дана јер надлежне републичке и градске просветне власти још нису окончале истрагу. Нешто конкретнији одговор, али не баш прецизан, добили смо само од Секретаријата за образовање и дечју заштиту. У њему су за наш лист навели да је „инспекцијски надзор у току и да ће према утврђеном стању бити наложене даље мере”.

Најпричљивији, као и претходних дана, био је управо првопрозвани, директор раковичке школе Станислав Стевуљевић. Он је за наш лист потврдио да су просветни инспектори били у школи, али да ли ће бити предузете неке мере и какве, није навео.

– Разговарали су са мном, са одељењским старешинама, педагогом, психологом, помоћником директора и свима који су били предмет интересовања. Постоји комплетна документација, тако да сада они раде свој посао. Шта ће из свега тога произићи, видећемо кад сачине записник – рекао је Стевуљевић.

Он је поновио да није Гаврила Принципа назвао „мајмуном који је изазвао Први светски рат”. Како истиче, само је тражио да се деца пресвуку, наводећи да се све време поступало искључиво на основу просветних препорука.

Једна од главних замерки Уније синдиката школа у Београду, која се огласила ових дана, јесте то што је, како су навели, после овог инцидента директор са ученицима разговарао без присуства родитеља.

Цела ова ситуација отворила је и питање како просветни радници треба да реагују у оваквим ситуацијама, односно када деца у току наставе желе да носе одећу са одређеним обележјима. У ресорном министарству тврде да наставници и директор треба да реагују тако да интерес деце буде на првом месту. Наглашавају да су правила понашања и одевања у школи регулисана правилником.

– Директор и наставници су педагози у складу са тим и треба да поступају. Уколико ученици ураде нешто што није примерено узрасту, институцији или угрожава њихову безбедност (као што је на пример ношење навијачких обележја), надлежни у школи треба да разговарају са децом и родитељима – указали су у министарству.

Директор ОШ „Никола Тесла” потврђује да правилник уређује одевање ученика, али да се о томе редовно разговара и са њиховим мамама и татама.

– На почетку сваке школске године родитељима ученика се саопштава како деца не би требало да долазе у школу. Они то добро знају – каже Стевуљевић.

На питање да ли у одећу која није пожељна у школи спадају и мајице са патриотским натписима, Стевуљевић не одговара директно, већ каже да у гардеробу која се не препоручује спада све што може да изазове спорење и што може деци да угрози безбедност и да доведе до сукоба.