Град Београд је први пут усвојио План јавних инвестиција за период од 2020. до 2022. године, у складу са Уредбом Владе Републике Србије, изјавио је данас заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Весић је нагласио да је Београд прва локална самоуправа у Србији која је усвојила План јавних инвестиција.

– Овај вишегодишњи документ садржи све капиталне пројекте које реализује Град Београд. Пројекти су исказани по секторима (урбанизам, образовање, саобраћај, становање…), роковима реализације са периодом почетка и завршетка, укупним трошковима, статусу (пројекти у току, нови пројекти) и рангу пројекта који је утврђен у складу са критеријумима које је усвојио Град Београд – рекао је заменик градоначелника Београда.

Он је навео, пренео је Беоинфо, да су инвестиције разврстане у три категорије и то „мале вредности“ од 100.000 до 500.000 евра, „средње вредности“ између 500.000 и пет милиона евра и „велике вредности“ преко пет милиона евра.

Весић је истакао да је према Плану јавних инвестиција који обухвата укупно 195 пројеката које реализује град и који ће бити укључени у одлуке о буџету Града Београда, укупна вредност пројеката чија реализација је у току и чија реализација би требало да почне износи 150 милијарди динара или 1,3 милијарде евра.

– План јавних инвестиција Града Београда не обухвата инвестиције које реализујемо кроз подршку Владе Републике Србије, као што је пројекат „Београдски метро“, чија реализација ће коштати око четири милијарде евра, и обилазнице око Београда јер су то пројекти од националног значаја – појаснио је Весић.

Према његовим речима, најкасније до 1. октобра Градско веће ће донети ревидирани План јавних инвестиција Града Београда, што омогућава да сви пројекти за које се у међувремену прибави инвестициона документација могу да буду рангирани и уврштени у План јавних инвестиција, а тиме и у буџет Града Београда за 2020. годину.

Ревидирани План јавних инвестиција Града Београда садржаће и планове јавних инвестиција свих градских општина које су рангирале њихове комисије за капиталне инвестиције и усвојила општинска већа, закључио је заменик градоначелника.