На јесен би из фонтане требало да се чују популарне мелодије од 19.05 до 19.30 сати. – „Водовод” потписао уговор са СОКОЈ-ем за коришћење музике и месечно ће плаћати 65.496 динара

(Фото Д. Јевремовић)

Репертоар и време емитовања музике на фонтани на Славији ускоро ће се променити. Музика се убудуће неће пуштати од 20 до 22 часа, већ нешто раније, док ће нове мелодије одабрати посебно оформљена комисија.

– Када Комисија за реализацију уметничког рада фонтане на Тргу Славија формира нови репертоар, фонтана ће „певати” свакодневно од 19.05 до 19.30 сати, а викендом ће време од 12.05 до 12.30 сати бити резервисано за дечију музику. Репертоар је у фази формирања и навођење конкретних нумера би било неозбиљно. Али биће то популарне мелодије домаће забавне, поп-рок, озбиљне и дечје музике, као и из најгледанијих домаћих филмова и серија. Већина их је на најразноврсније начине повезана са Београдом и његовим духом – објашњава Владимир Шобот, руководилац службе за комуникацију и координацију односа с јавношћу ЈКП „Београдски водовод и канализација”.

Комисију за реализацију уметничког рада фонтане на Тргу Славија чине: Владимир Граић, композитор, Мирољуб Аранђеловић Расински, композитор, Владимир Мијовић, директор Омладинског позоришта Дадов, и Павле Јанковић, извршни директор за водоводни систем у „Водоводу”, али он не учествује у избору музике.

– Комисија ће одабрати више од 80 нумера. Репертоар ће се мењати у складу са њиховом одлукама, али свакако неће бити на месечном нивоу. Ми смо, како закон налаже, закључили Уговор о дозволи за јавно саопштавање са Организацијом музичких аутора Србије – СОКОЈ и плаћаћемо накнаду ка коришћење музичких дела у износу од 65.496 динара месечно. То ћемо ми издвајати, али то не значи да ће то утицати на поскупљење воде – истиче Шобот.

Осим на Славији, у престоници постоји још једна музичка фонтана, и то на Ташмајдану. Отворена је 2011. године када је обновљен Ташмајдански парк. По отварању бригу о фонтани преузео је „Водовод”.

– Када је „Водовод” почео да управља фонтаном на Ташмајдану, музика је већ била одабрана. То су урадили град и амбасада Азербејџана. Нумере су класичне и пуштају се свакодневно од 21 до 22 сата – додаје Шобот.