Foto: AP/Yuri Kadobnov

БЕОГРАД – Косовско питање биће најважнија политичка тема разговора председника Србије и Русије Александра Вучића и Владимира Путина током његове посете Београду, оцењују саговорници Тањуга, а очекује се да обе стране изнесу своје ставове о решењу проблема чији исход је важан, не само за Србију и регион, већ и Европу и свет.

Путин у Београд долази у веома важном тренутку, када се решавање косовског проблема приближило свом финалу, каже некадашњи дипломата Срећко Ђукић, који очекује да ће Вучић разјаснити став о решењу – да ли је то разграничење, подела или нешто друго.

FOTO: AP / MAXIM SHEMETOV / POOL

„Главне политичке теме њиховог разговора не тичу се само Београда и Москве, већ и региона и Европе и ширег контекста односа, укључујући и Вашингтон“, каже Ђукић.

Он подсећа да је Русија до сада била кључни чинилац у Савету безбедности УН кад је реч о статусу Косова и да ће сигурно имати реч када се буде финализовало неко ново решење.

„Нема актуелнијег политичког и геополитичког питања и ја мислим да две стране морају доћи до узајамно прихватљог решења, јер касније неће бити могућности за такве договоре и разговоре“, каже Ђукић.

Он подсећа да се из Русије увек чуло да ће подржавати Србију и заступати српске ставове, али да су сада, када је питање Косова дошло до свог финала, руске позиције мало другачије и да је питање да ли ће дати коначну сагласност за свако решење, будући да неће давати бланко подршку за кораке Србије око КиМ.

Посета Београду је значајна и за шефа руске државе јер је Балкан, каже Ђукић, важан регион Европе у којем су испреплетани интереси „од Вашингтона до Пекинга“.

„Путин долази на Балкан, Русија се враћа на Балкан преко Србије. То им омогућава Београд, Србија, Вучић. Према томе, ова посета је за Путина веома битна са регионалног, балканског ставништа, али и европског и ширег контекста“, рекао је Ђукић.

FOTO: MARINA LOPIČIĆ

Упитан како ће из ЕУ гледати на догађаје у Београду 17. јануара, Ђукић каже да неће бити великих прибедби на саму посету, будући да Путин одлази и у друге западне земље, али да ће фокус бити на потписаним документима, јер се, између осталог, најављује и потписивање Споразума о слободној трговини Србије са Евроазијском економском унијом.

Србија је као непобитан приоритет спољне политике поставила европске интеграције, па ће се поставити питање да ли то и испуњава.

„Питаће нас који је ваш приоритет – Европазијска унија или ЕУ, тако да ће то бити у фокусу и бележиће се као минус, још једно неспровођење координиране политике ЕУ у оквиру поглавља 31“, казао је Ђукић.

Коментаришући велики скуп који је најављен испред Храма Светог Саве, бивши дипломата истиче и да је важно да посета руског председника протекне у радном и дипломатском усмерењу и да не буде претворена у „манифестациону

посету“- да споредно постане главно.

Председник Центра за спољну политику Драган Ђукановић скреће пажњу да ће током посете бити размотрене опције за унапређење билатералних односа Србије и Русије, а да ће тема свакако бити и прилике на Балкану, пре свега наставак дијалога Београда и Приштине.

FOTO: NEBOJŠA MANDIĆ, AP/ALEXEI DRUZHININ KREMLIN

„Русија је, барем је до сада, више пута помињала да ће подржати сваки договор до кога дођу власти у Београду и Приштини“, каже Ђукановић.

Упитан о значају који ова посета има у Москви, Ђукановић каже да Русија свакако жели да покаже да на неки начин има одређени утицај и ван постсовјетског простора и да жели да развија добре односе и са појединим балканским државама, где је Србија у веома битном плану.

„Веома је битно да се изанализирају досадашњи билатерални односи, да се види где постоји могућност да се они додатно развију и унапреде“, каже Ђукановић.