Мале, досадне и свуда присутне смрдибубе ноћна су мора Београђана сваке године на преласку из лета у јесен.

Да се ни ова година не разликује много од претходних казују сведочанства суграђана из свих делова престонице.

  • Ако и на пет минута оставимо отворен прозор или терасу, смрдибубе одмах улећу. Живимо близу парка и има их на стотине – каже суграђанка Тамара Н. са Бановог брда.

Ништа боља ситуација није ни са друге стране Саве.

  • Последње две недеље ситуација је неиздржива, убише нас смрдибубе на Новом Београду. Како изађемо одмах се мотају око глава, улећу у мајице, косу – очајна је Андриана М.

Управо овај период је најкритичнији, пошто смрдибубе желе да се примире и склоне од хладнијих дана који тек долазе, а савршено место за то су им топли београдски станови.

  • Смрдибубе имају унутрашњи циклус који им говори да је време да се полако спремају за зимски сан и тада оне улазе у станове и траже рупе у којима ће презимити. Међутим, пошто у септембру још увек није хладно време, оне излазе и можемо их видети напољу – објаснио је својевремено професор Биолошког факултета Александар Ћетковић.

У потрази за новим стаништем смрдибубе са оближњих зелених повшина долећу у најближе станове пратећи пут светлости и мирис инсеката који су већ прошли туда и нашли одговарајућу путкотину у неком стану. Највећи проблем је што не постоји адекватно решење за њихово уклањање.

Smrdibube napadaju i napolju
  • Оне освајају територију и драстично се множе. Сулудо је прскати стан нон-стоп, а напољу исто тако не можете ништа да урадите јер су оне, када су биљке у питању, сваштоједи. Не можете испрскати сваку биљку у граду – објашњавају стручњаци.

КАКО СЕ БОРИТИ ПРОТИВ ЊИХ?

Стручњаци истичу да је најбољи начин заштите постављање комарника на прозоре и врата, међутим, ни ово решење није у потпуности успешно будући да ови досадни инсекти проналазе пукотине ширине само два милиметра.

НИЈЕ ИХ ТЕШКО ПРЕПОЗНАТИ

Смрдибубе је лако приметити и препознати пошто несносно зује док лете, ударају у лустере, а када их згњечите испуштају веома непријатан мирис по којем су и добиле име. Најчешће су зелене боје, мада има и браон и шарених.