Завршетком радова у Улици кнегиње Зорке до краја недеље и окончањем вишемесечног сређивања платоа између Дечанске и Нушићеве до половине овог месеца биће стављена тачка на већину радова који су започети пролетос и летос у центру града. То, ипак, не значи да ће у току јесени бити затишје и да ће грађевински радови на престоничким улицама, трговима и шеталиштима утихнути.

Једна од улица у којој су мајстори већ неко време, а која би требало да буде обновљена у току јесени јесте дорћолска Страхињића Бана. Ова саобраћајница уређује се у оквиру амбијенталне целине Скадарлија, једног од најзначајнијих културно-историјских и туристичких делова Београда.

Део Страхињића Бана се ради од Француске до Душанове и у току обнове мењају се водоводне инсталације, сређује канализациона мрежа и топловод, поставља асфалт и на крају камене плоче.

Мајстори би у току јесени требало да се доселе и у тренутно неугледну Улицу Краљевића Марка коју красе Манакова кућа, али и кућа Луке Ћеловића. Ова пешачка веза између Зеленог венца и шеталишта уз реку биће поплочана каменим плочама и коцком, а добиће дрворед, клупе и нову расвету. План је да се тај посао оконча до пролећа после чега би Краљевића Марка требало да постане доминантно пешачка улица. Идеја је да у њој оживе и запуштени локали.

За десетак дана требало би да почне и преуређење Топличиног венца који ће постати пешачка зона и веза Кнез Михаилове са Косанчићевим венцем и приобаљем. Две најзначајније локације на којима ће се у току јесени, али и зиме радити јесу Трг републике и Карађорђева улица са Савским кејом.

Трг републике је под опсадом радника „Штрабага”, „Војводинапута” и ПЗП „Београд” већ две недеље. Асфалт је увелико уклоњен, а у првој фази која ће трајати до 1. марта биће сређене инсталације, постављене гранитне плоче, двоструки дрворед и нови урбани мобилијар. То значи да до тада пешаци неће моћи да прелазе преко централног престоничког плочника.

Неколико километара даље, београдска дама са богатим педигреом, али годинама запуштена Карађорђева улица почеће да добија нову одору. И то заједно са Савским кејом на потезу од Бранковог моста до раскрснице са Париском улицом. Ови радови требало би да крену до краја септембра и они ће обухватити кеј и Карађорђеву, као и реконструкцију трамвајских колосека од Бранковог моста до трамвајске окретнице код Калемегдана.

На потезу дугом 682 метра биће изграђена нова трамвајска пруга и контактна мрежа до окретнице код Калемегдана, саобраћајница до Париске улице биће реконструисана, а тротоари и бициклистичке стазе проширени и поплочани новим застором. Будућа саобраћајница ће у средини имати траку за трамвај и јавни превоз, док ће са сваке стране бити по једна саобраћајна трака за сваки смер, са обостраним тротоарима и бициклистичком стазом.

Трамвајска пруга ће непосредно иза Бранковог моста бити померена ка Сави, чиме ће се добити више простора за пешаке уз објекте у Карађорђевој. У зони зграде Капетаније предвиђена је ниша за путничке аутобусе, којима ће се превозити путници са туристичких бродова од пристаништа ка центру престонице.

На кеју од Бранковог моста до краја Бетон хале на површини од око један хектар биће уређене зелене површине са новим стаблима, жбуњем и украсним биљем, али и пешачке стазе. Биће постављено дечије игралиште и урбани мобилијар, док ће бициклистичка стаза дуж целог потеза бити ширине од 2,5 до 3,5 метра и представљаће део будућег бициклистичког коридора Дорћол – Ада Циганлија.

Овај посао, чија је процењена вредност нешто изнад милијарду динара, радиће се 14 месеци. У комшилуку овог градилишта увелико се уређује и пешачка пасарела од тврђаве до обале.

За новембар је најављен и почетак преобликовања Савског трга који ће у будућности красити здање музеја историје Србије и арт галерија, споменик Стефану Немањи, Пошта са предратном фасадом Момира Коруновића, али и доста зеленила. Али то је засад тешко изводљиво јер му претходи расписивање архитектонског конкурса који још није обелодањен.
Следе Нушићева и Студентски трг

Како је недавно истакао заменик градоначелника Горан Весић, у току јесени требало би да почне градња гараже на Студентском тргу и уређење тог платоа. Једна од централних улица чија би реконструкција такође убрзо требало да крене јесте и Нушићева.