Звезде светске џез сцене Курт Еллинг, Енрицо Рава, Yоун Сун Нах… наступиће на Београдском џез фестивалу од 25. до 29. октобра, најавили су данас организаори на конференцији за медије
Програмски директор Београдског џез фестивала Драган Амброзић каже да је идеја људи из организације ове музичке смотре била да се публици у Београду представи најбоље од џеза у светским оквирима. Имамо амбицију да мапирамо процесе који доносе нову душу џезу у 21. веку. Ове године слоган фестивала је – Без граница, јер смо желели да истакнемо да је џез у 21. веку постао глобална музика. У најдаљем кутку наше планете постоје музичари који померају границе џеза – казао је Амброзоћ и додао да ће први пут на фестивалу наступити музичари са пет континента, из јужне и северне Америке, Европе, Азијеи Аустралије.

Заменик Градоначелника Горан Весић

Први пут су гости фестивала музичари из Канаде, Јужне Кореје и Аустралије. На тај начин стварамо платформу у Београду уз коју српски џез може да одрасте и сазри – казао је Амброзић.

Сви концерти у оквиру програма фестивала одржаваће се у две сале Дома Омладине Београда и Комбанк дворани, а Амброзић каже да у Београд стижу истинске звезде џеза. Курт Еллинг један је од најважнијих џез вокалиста у свету већ преко двадесет година. Концерт који је одржао 2009. године на затварању 25. Београдског џез фестивала, у великој сали Коларчеве задужбине, још увек се памти и препричава као један од најбољих у новијој историји манифестације. Елинг није само врхунски певач, он је глобална звезда савременог џеза и један од најпосвећенијих промотера овог жанра – каже Амброзић.