Оно што је урађено у кориту Саве од блока 45 до моста на Остружници је невиђено у цивилизованом свету, јер је у водозаштитном појасу изграђено више стотина кућа, док се насип који чува од поплава користи као пут, упозоравају годинама грађани Новог Београда, али надлежни не реагују.
1Пише: ФоНет05. септембра 2018. 16.59
Истиномер

Представник удружења грађана „Савски насип“ Оливер Радовић потврдио је ФоНету да надлежни не реагују на пријаве које се подносе, него су само послали „неколико обавештења која су више форме ради, да се види да су на неки начин одреаговали“. Он је, у оквиру серијала Без рукавица, објаснио да су инспектори више пута излазили на лице места, констатовали стање и нелегални саобраћај насипом.

Евидентирали су да у такозваном форланду, који означава простор између насипа и реке и служи за прихват вода кад водостај порасте, има бројних викендица, али нису ништа предузели да се то спречи, указао је Радовић.

Савски насип је у надлежности јавног предузећа Србијаводе и њиме је законом забрањен саобраћај за сва возила, осим хитних служби. То, међутим, не поштују власници више стотина нелегалних викендица, међу којима има и правих двораца, а рампе које би требало да штите улаз на насип су подигнуте.

Радовић је напоменуо да власници нелегалних објеката имају и септичке јаме ископане одмах уз рени бунаре београдског водовода, којих има 16 на том потезу, и одакле се водом снабдева погон на Бежанијској коси.

Вељко Поповић из удружења „Савски насип“ упозорава је да се, због вишегодишњег саобраћања, не само аутомобила, него и тешких камиона, насип угрожава, може да пукне у случају надоласка веће количине воде и тиме угрози 100.000 људи који живе у новобеоградским блоковима.

Власници нелегалних кућа покушавају да се представе као људи који су ту невољно дошли, „од муке, невоље, да су јадни и сиромашни“, а ништа од тога није тачно, јер се тамо граде хацијенде и огромни објекти.

Када су удружења „Савски насип“ и „Улице за бициклисте“ недавно организовала протест, уредно пријављен и одобрен, власници нелегалних објеката су направили својеврсни „контрамитинг“ и физички их спречили да прошетају насипом, при чему полиција није реаговала, иако је била на лицу места.

То је потпуно апсурдна ситуација, да људи који су у јасном кршењу закона изазивају конфликте. Ми покушавамо да то избегнемо, јер они нису друга страна – друга страна је држава која мора да реагује на безвлашће и озбиљно угрожавање безбедности. Не реагује очигледно, рекао је Поповић.

Да држава не жели да реагује тврди и Зоран Буквић из „Улица за бициклисте“, који наглашава да је, по Генералном урбанистичком плану, насип проглашен бициклистичком стазом, а постоји и табла са том ознаком.

Челници Србијавода то не желе да приведу намени, намерно су оставили отворене рампе, сматра Буквић и објашњава да је инспекција констатовала кршење закона и наложила затварање рампи и забрану саобраћаја насипом. О понашању тог јавног предузећа, према његовој оцени, довољно говори и то што су прекршиоце закона, удружење „Зелени рај“, које чине власници нелегалних објеката, прогласили за страну у поступку.

По закону о удружењима грађана, не можете да организујете удружење са активностима супротним Уставу и законима. Потпуно је апсурдно да удружење тог типа може да уопште има статус странке у управном спору, рекао је Буквић.

Као вероватни разлог за то он наводи сазнања да су нелегалне објекте тамо саградили многи људи из политичког и друштвеног живота, разни функционери, од којих се у јавности најчешће помиње име бившег председника Србије Томислава Николића и његових синова. Буквић је уверен да је то свакако један од разлога зашто се овај проблем не решава, него и даље толерише дивље насеље, горе од Калуђерице, које може да угрози грађане по питању одбране од поплава, јер насип може да попусти, а водоизвориште загади.

Власници нелегалних објеката су „на дивље“ направили и више прилазних путева на насип, неке чак и асфалтирали, што је такође противзаконито, а да опет нико од надлежних није реаговао.