Расписан тендер за хитне интервенције на градским статуама и бистама на захтев Завода за заштиту споменика културе. До почетка 2019. године биће очишћене и сређене камене и бронзане површине где је то потребно

ЗАВОД за заштиту споменика културе града Београда расписао је јуче јавну набавку за хитне интервенције на статуама и бистама, које се налазе на територији престоничких општина. Заинтересовани ће моћи да доставе понуде за овај посао до 17. септембра. Уколико све буде по плану, до краја године обележја ће бити очишћена и обновљена.

Споменици у општинама Стари град, Палилула, Врачар, Звездара, Савски венац, Вождовац и Раковица засијаће после обављеног посла. На списку су бројна обележја, а последњи случај јесте оскрнављена биста Бранислава Нушића на Тргу Републике. Његов штап, који су недавно на три дела поломили хулигани, биће опет изливен, састављен и враћен на место.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Весић: Мало степениште изгледа као 1903. кад је изграђено

  • Хитне интервенције обављамо једном годишње – каже директорка Завода Оливера Вучковић. – Законска процедура треба да се испоштује, тако да после отварања понуда следи период жалбе, након чега ћемо потписати уговор. Фирма са најповољнијом понудом имаће рок од два месеца да заврши посао.

Према тендерској документацији, радови обухватају прање, чишћење и уклањање микрофлоре са камених и бронзаних површина споменика. Такође, оштећења ће бити санирана „у тону, обради и материјализацији компатибилној материјализацији камена фигура“. Победник тендера ће измоделовати, а затим излити и уградити недостајуће делове. На крају, водоодбојна и асептичка заштита биће нанета на свим површинама.

Завод за заштиту споменика повериће посао вајарима, рестаураторима и радионицама специјализованим за радове на санацији камена и бронзе. Иначе, да би учествовали у надметању, понуђачи ће морати да одговоре на додатне услове. Један од њих је обавеза да су у последњих пет година у уговореном року и квалитету извели конзерваторско-рестаураторске радове на минимум десет споменика или спомен-обележја изграђених од камена. Други услов је искуство у истом послу, али на пет статуа од бронзе.

ОД ЧУКУР-ЧЕСМЕ ДО ВУКА КАРАЏИћА

ДУГ је списак обележја која ће добити нови сјај. Нека од њих су Чукур-чесма, Возарев крст, споменик Вуку Стефановићу Караџићу, Ћирилу и Методију, Пашина чесма и скулптура „Позив на устанак“. Обновљене ће бити и степенице са исписом испред споменика Иви Андрићу.