beograd-pobednik

Недавно смо писали о томе како је Завод за заштиту споменика културе града Београда расписао тендер за израду пројекта статичке санације Побеника на Калемегдану. Тендер је окончан прошле недеље, а посао је добио Грађевински факултет.

Како су из Завода навели, скулптура је поприлично пропала и постоји више напрслина. Због тога ће бити потребно да се Победник скине с постоља, што је велики подухват. Они су такође напоменули да ни плато на којем се споменик налази није довољно чврст.

Они тврде да иако је споменик оштећен, безбедност посетилаца Београдске тврђаве није угрожена. Споменик би требао да буде саниран и реконструисан уз поштовање најстрожих принципа и са максималном посвећеношћу стручњака.

У непосредној близни споменика би требала да буде постављена привремена радионица где ће се изводити радови на скулптури, што заправо значи да Победник неће далеко од тренутне локације. Подсетићемо, у оквиру пројекта биће урађена статичка санација споменика, конзервација каменог постамента и стуба, као и пројекат конзервације бронзане скулптуре.

Из Завода су навели дауУколико се обезбеде средства и ако све прође како треба, радови би требали да почну у другој половини 2019. године.