Музичко-сценски спектакл „Опера на води“ биће изведен 15. септембра на Савској променади, поводом обележавања 150 година постојања Народног позоришта у Београду. Под диригентском управом Дејана Савића, уз оркестар и хор, учествоваће прваци и солисти Опере Народног позоришта.

У оквиру спектакла на отвореном „Опера на води“ публика ће имати прилику да ужива у популарним аријама, дуетима и хоровима из познатих опера које су највећим делом заступљене на редовном репертоару националног театра.

Конференција за новинаре поводм музичког-сценског спектакла
Конференција за новинаре поводм музичког-сценског спектакла „Опера на води“
Директор Народног позоришта Дејан Савић најавио је да ће се сви прваци београдске опере појавити на спектакуларном концерту који ће трајати око 80 минута.

„Верујем да ће концерт изазвати велико интересовање код публике. Истина је да Народно позориште нема довољно наступа на отвореном, иако је то уобичајна пракса код већине светских оркестара и врхунских позоришта који као засебан сегменат имају оперску продукцију. За 30 година колико сам у Народном позоришту, не сећам се да смо наступили на отвореном. Сада је прилика да то урадимо на достојанствен начин на старту јубиларне 150. сезоне“, каже Савић.

Директор позоришта најављује и да ће у септембру и октобру ансамбли Народног позоришта гостовати широм Србије, као и да ће нову сезону званично почети 1. октобра премијером представе „Балкански шпијун“ по тексту Душка Ковачевића у режији Тање Мандић Ригонат.

Првакиња опере Народног позоришта Јасмина Трумбеташ Петровић напомиње да је спектакл на отвореном у великој мери потребан Београду као метрополи.

„Била сам учесник сличних догађаја у иностранству и радујем се што ћу коначно у Београду певати на обали реке пред својим суграђанима. У читавом свету се одржавају концерти на отвореном, од Русије до Италије. Надам се да ће овакви догађаји постати уобичајена пракса преко лета када су београдска позоришта затворена“, додаје првакиња опере.

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић истиче да је Народно позориште један од симбола Београда и његовог развоја кроз историју.

„Срећан сам што коначно опера на отвореном постаје заштитни знак Београда. Драго ми је што су се уметници Народног позоришта охрабрили и оснажили да изведу тако захтеван пројекат, као што је опера на отвореном. Савска променада је право место где треба да се одржи такав уметнички спектакл“, каже Младеновић и додаје да је ова година већ рекордна по посети туриста Београду.

Помоћник градоначелника позвао је Београђане и туристе да учествују у манифестацији „Карневал бродова“ и да са реке гледају и слушају ексклузивни уметнички програм.