Београд годишње посети милион туриста. То каже званична статистика, а процене су да их је бар двоструко више јер многи од њих бораве у нерегистрованом смештају у такозваној домаћој радиности. Готово сви страни туристи који дођу у нашу престоницу имају листу од пет ствари које обавезно треба обићи.

Прва на листи туриста је Београдска тврђава, културно-историјски комплекс непроцењиве вредности.

– Оно што Београдску тврђаву разликује од других у свету јесте њена величина с обзиром да се простире на више од 60 хектара. Ту су Доњи град и Горњи град, где се налази шест објеката који сваки за себе прича једну своју причу – напомиње Марија Мијић из “Београдске тврђаве”.

Најпосећенији објекти су Римски бунар и казамати Војног музеја.

Највећа православна светиња Балкана, Храм Светог Саве, неодољиво привлачи стране туристе.

– Неке су посете најављене, неке нису, неке су у сарадњи са Туристичком организацијом Београда, али Храм је увек спреман да свакоме изађе у сусрет, да свакога дочека и да каже коју реч о историји храма – каже свештеник Драган Шовљански.

Скадарлија је трећа на листи амбијенталних целина које странци посећују. Љиљана Јакшић, “скадарлијска дама” истиче да се туристима обраћа на седам језика.

– Било је потребно пошто је толико странаца. Ја сам у почетку била скадарлијска дама које је говорила стихове, анегдоте, афоризме, понешто отпевала, али је све више страних туриста и просто је требало објаснити, рећи нешто важно о Скадарлији како би људи то са собом понели као доживљај из Београда – наводи Јакшићева.

Kнез Михаилова улица или београдска штрафта, гарантује посебну атмосферу.

– Нигде као овде се не види колико је Београд стар град и колико је Београд еклектичан град. Дакле, град на кога су вршени многи утицаји, он све прихватао и некако припитомљавао и све схватао на свој начин – каже директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић.

Kалемегдан, Храм Светог Саве, Скадарлија, Kнез Михаилова, то је четири. Шта ли је на петом месту? Ћевапи. Странци их у сласт и лако поједу, али муку имају кад пожеле да им тепају и кажу ћевапчићи.