У Пекингу је данас, у присуству председника Србије Александра Вучића, потписан уговор о стратешком партнерству за РТБ Бор, те више других вазних економских споразума
Уговор о стратешком партнерству између Владе Србије и РТБ Бор и компаније Зиђин потписао је министар енергетике и рударства Александар Антић.

Меморандум о разумевању између Владе Србије и компаније Шиђаџуанг Џиј потписао је министар финансија Синиша Мали. Он је, такође потписао и Меморандум о разумевању Републике Србије и Шандонг провинцијске транспортне групације. Министар Мали потписао је и Протокол о реализацији Меморандума о разумевању Републике Србије и компаније Ланџоу Гуантунг.

Поред тога министар Мали потписао је и уговор о набавци опреме, радова и услуга за реализацију капиталног пројекта надзора у саобраћају између Републике Србије и компаније Хуаwеи.

Председник Србије Александар Вучић

Данас је велики и важан дан за грађане Србије. Пет великих уговора смо потписали у Кини. Уговор о преузимању РТБ Бор, инвестиција од 1,460 милијарду долара. Толико ће доћи у Бор у наредних шест година. Не морам да причам колико ће то променити исток Србије, допринети расту и РТБ и тог дела Србије и наше целокупне економије. После четири неуспела покушаја приватизације од 2006. до 2009, успели смо да нађемо партнера који ће стартешки са владом развијати тај за нас веома важан рудник и предузеће – рекао је министар финансија Синиша Мали.

Он је указао да је потписан и уговор са компанијом Шандонг Линглонг око нове инвестиције, призводња гума, нове фабрике гума у Зрењанину, инвестиције од скоро милијарду долара. Даље је, како је додао, потписао уговор са кооперантном те фирме, која исто долази у Зрењанин, и још један уговор са компанијом која намерава да производи цинк оксид у Зренањину, инвестицији врендој око 80 милион евра, и која ће отворити 280 радних места у том граду.Ово је велики дан за Банат. Чак три уговора везана су за Зрењанин – констатовао је Мали. Рекао је да је потписан и уговор са компанијом Хуаwеи око увођења видео надзора у нашој земљи.

То су огромни уговори, резултат вишегодишњег рада. Имали смо срећу да проднађемо партнера за Смедерево, сада и за РТБ Бор, и нове инвестције у Зрењанин – објаснио је Мали. Рекао је да је важно да се свака прилика када се сусрећу председник Александар Вучић и шеф кинеске државе Си Ђипинг искористе за разговор о новим могућностима, шанси за инвестиције.

Председник Србије Александар Вучић у Пекингу

То за грађане Србије значи вишу стопу раста, већу запосленост, веће плате и пензије – нагласио је он.

Мали је подсетио да смо друга земља у Европи по расту за првих шест есеци, и да са оваквим инвестцијама и улагањима од стране кинеских партнера имамо право да кажемо да у наредних годину до три можемо и морамо да будмео земља са највишом стопом раста у Европи. Најавио је да ће сутра бити потписан важан уговор везан за изградњу индустријског парка у Борчи.

  • То ће бити парк који ће се простирати на преко 300 хектара. Потписујемо споразум са команијом ЦРБЦ, који потпуно мења перспектву Србије. Велки број кинеских компанија доноси одлуку да далази и инвестира у Европу. Овим парком, који ће бити први те врсте у Европи, долазиће у Србију. Имаћете десетине нових комапнија што су хилајде нових радних места – објаснио је Мали.