Закон о становању предвиђа и постављање менаџера зграда и мимо њихове воље. Огњан Јовановић: Имам 10 зграда, хтели да ми дају 40. Владимир Јовановић, Савски венац: То је јавни интерес

Да у зградама заведу принудну управу и да се прихвате овог, нимало лаког посла, нису спремни сви. Ово показује пример професионалног управника Огњана Јовановића, који је недавно одбио да преузме ову обавезу у зградама на Савском венцу. Иако у општини тврде да таква могућност није предвиђена Законом о становању, Јовановић наводи да са њим се нико није консултовао пре него што су га поставили за принудног управника.

Када су свакодневно почела да стижу решења о његовом именовању за шефа вишеспратница на Савском венцу, Јовановић је био изненађен јер за тако нешто, како тврди, нису имали његов пристанак.

  • На нашој општини постоје само четири лиценцирана управника, од којих је нас троје активно – објашњава управник Јовановић за „Новости“. – Одмах сам упутио жалбу одељењу за стамбене послове, и то је сада стопирано.

Разлог за одбијање да се бави увођењем реда у стамбене објекте, које у редовном поступку нису изабрале управнике, каже, је врло незахвалан посао, јер општина, иако треба да буде сервис принудних управника, у нашој земљи то није.

  • Имам 10 зграда и до сада сам доста тога средио – каже Јовановић. – Они су хтели да ми дају 40, а то је превелики број. У сваку не могу ни да уђем, а камоли да нешто урадим. Желим да овај посао обављам темељно и да зграду доведем у стање какво треба да буде, а не да их водим само на папиру. Због тога не желим да будем принудни управник. А самим тим што станари нису успели сами да се договоре, значи да у тој згради односи не функционишу како треба, па ни принудни управник неће моћи да их среди.

На питање „Новости“ шта се дешава у случају када лиценцирани управник стамбених заједница одбије да буде принудни, у Општини Савски венац, засада јединој у којој је заживела ова врста управљања у вишеспратницама, наводе да не постоји та могућност, јер је њихов посао у јавном интересу.

  • Закон о становању не предвиђа могућност да професионални управник именован у поступку принудне управе одбије обављање послова – наводи Владимир Јовановић, заменик начелника Управе Општине Савски венац. – Разлог је то што је одржавање и управљање стамбеним зградама законом проглашено за јавни интерес, а професионални управници су особе које су положиле испит и стекле лиценцу.

ОКО 160 ЗГРАДА БЕЗ „ШЕФА“

ИАКО око 160 зграда на Савском венцу није регистровано и нема управника, у Општини наводе да имају на располагању одређен број управника који испуњавају услов да буду именовани за принудне управнике.

Међутим, како кажу, могућност за именовање нових професионалних управника и даље је отворена.