Велики српски песник Васко Попа добиће споменик на Ташмајдану, а заједнички ће га подићи град Београд и „Вечерње новости“, најавио је у интервјуу за тај дневни лист заменик градоначелника Горан Весић
Он је рекао да ће одлука о томе бити донета на првој седници Скупштине града, када ће бити основан и одбор за постављање обележја на чијем ће челу бити књижевник Милован Витезовић.Попа је био необичан, другачији песник и не би приличило да има класичан споменик. Живео је у Булевару, преко пута Ташмајдана и проводио време у “Последњој шанси“, па је наша идеја да га споменик представи за неким столом управо у том култном локалу. Ту би свако могао седне и чита његове песме – рекао је Весић.

Како преноси градски Секретаријат за информисање, он је додао да се завршава пројекат реконструкције зграде на углу Ресавске и Немањине улице, где би следеће године могла да буде започета градња зграде музеја Града Београда.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић

То здање бивше Војне академије, које има више од 10.000 квадрата, заиста је предивно. Први пут ће Музеј града Београда добити своју кућу, јер је време да сва београдска историја буде под једним кровом. То је наш највећи пројекат када је у питању култура, коштаће између 15 и 20 милиона евра, мада има и других важних, као што је обнова павиљона “Цвјета Зузорић“, реконструкција театра “Бојан Ступица“ и Музеја Николе Тесле – истакао је заменик градоначелника.

На питање о проблему са којим се сусрећу многе културне институције, попут Музеја Николе Тесле, чији је простор враћен у реституцији, Весић је навео да се тражи решење и за Графички колектив.Ми смо заједно с министром (културе Владаном) Вукосављевићем уложили напор да им се нађе простор и још увек га тражимо. Град Београд неће допустити да галерија “Прогреса“ постане ишта друго него уметнички простор, у чему имамо разумевање премијерке. Када је грађена зграда “Прогреса“, на том месту је била чувена галерија “Себастијан“, па је услов био да се направи галерија. Та зграда је сада у стечају и нећемо допустити да се прода и галерија. Ту може да се нађе простор и за “Графички колектив“ – рекао је Весић.

Заменик градоначелника је потврдио да Град заједно с Владом Србије припрема пројекат да више од 300 улица у Београду које немају имена добију називе.Тражили смо предлоге различитих институција, а РТС је предложио да Радивоје Лола Ðукић, Новак Новак и, Мића Орловић добију улицу. Они су били значјани за наше друштво, као и Небојша Поповић, који је задужио и кошарку и телевизију. Зашто не би улицу у Београду, имао рецимо Богдан Тирнанић? Важно је да обележје, споменик, трг, сквер, улицу, добију они који су урадили нешто за све нас, без обзира да ли су лекари, уметници, новинари, генерали, политичари. Ако се не сећамо и не знамо да се захвалимо заслужнима, онда не можемо да мислимо о будућности. Залажем се и да акробата Драгољуб Алексић добије улицу, јер је и он обележио једно време – закључио је Весић у интервуу за „Новости“.