После око три деценије, када је трамвајска пруга изграђена у Ресавској улици, Београд је добио проширену трамвајску мрежу и нове трасе линија 11Л и 13.

Фото: Матеја Бељан/telegraf.rs
Фото: Матеја Бељан/telegraf.rs

Оне од сутра ујутро саобраћају преко Моста на Ади, док је линија 12 враћена на редовну трасу, а привремена линија 12Л се укида.

Линија 3 неће саобраћати због радова у Раковици, али уводи се трамвајска линија 3Л1 која ће повезивати Топчидер и Омладински стадион.

ЛИНИЈА 11Л: Нови Београд – Ташмајдан

Траса ове линије биће од Блока 45, преко Улице Јурија Гагарина, потом Антифашистичке борбе, Булевара Милутина Миланковића, Хероја са Кошара, Моста на Ади, затим даље поред Сајма, па потом Немањином и Ресавском до Ташмајдана.

По завршетку радова у Карађорђевој улици, линија 11Л постаће 11 и возиће до Калемегдана.

Према ранијим најавама интервал између полазака на овој линији биће 25 минута.

Предност нове трасе ове линије је директна повезаност Новог Београда са Сајмом, али се истовремено и губи део трасе од Булевара Милутина Миланковића до Старог сајмишта, који обухвата важне станице Сава центар и Ушће.

– Сајам изузетно значајна преседачка тачка, како градских тако и приградских линија, променом трасе линије бр. 11 велики број путника може остварити везу са најужим центром града (пешачка зона) – саопштавају из Секретаријата за јавни превоз.

ЛИНИЈА 13: Нови Београд – Баново брдо

Линија 13 такође ће полазити од Блока 45 и ићи исто као линија 11 све до Хиподрома, када ће да скрене ка Бановом брду.

На овај начин створиће се најбржа трамвајска веза Новог Београда и Бановог брда и алтернатива аутобуској линији 85.

Мана је што Баново брдо остаје без једне линије која га је повезивала директно са Старом железничком станицом и Ушћем.

Полаци трамваја биће на сваких 14 минута.

ЛИНИЈА 13Л: Омладински Стадион – Топчидер

Док су у Раковици велики радови на реконструкцији булевара и измештању корита Топчидерске реке, тројка ће возити скраћеном трасом.

НОВЕ СТАНИЦЕ

Са новобеоградске стране успоставља се ново стајалиште за оба смера које ће користити линије 11Л и 13, а приступне стазе за пешаке се завршавају и станици ће моћи да се приступи из улица Ђорђа Станојевића и из Антифашистичке борбе.

Фото: Google Maps/telegraf.rs
Фото: Google Maps/telegraf.rs

Са стране Чукарице отвара се такође једно стајалиште за оба смера на другом нивоу петље Радничка. Степеништем је могуће стићи и до нових аутобуских станица за линије 23, 37, 51, 52, 53, 56, 58, 88  и 94.

Фото: Google Maps/telegraf.rs
Фото: Google Maps/telegraf.rs

Тачну локацију нових станица погледајте у посебној вести, а раније смо објавили и детаљан водич за сналажење у нимало једноставној петљи Радничка.