Градско саобраћајно предузеће је, уз помоћ Града Београда, расписало потупак за две међународне јавне набавке, за куповину нових аутобуса

 Foto: P. Mitić

Foto: P. Mitić

БЕОГРАД – Градско саобраћајно предузеће је, уз помоћ Града Београда, расписало потупак за две међународне јавне набавке, за куповину нових аутобуса, укупне вредности 45 милиона евра, а замеик градоначелника Београда, Горан Весић, тим поводом најављује да ће Град бити богатији за висе од 200 аутобуса.

Једна набавка је, каже Весић, вредна 35 милиона евра и односи се на куповину нових градских аутобуса од новца који је град обезбедио ребалансом буџета. А у среду је, додао је, расписана јавна набавка вредна 10 милиона евра из средстава самог предузећа који ће бити купљени на лизинг.

Весић очекује да за 45 милиона евра, колико износе обе набавке, буде набављено између 210 и 230 аутобуса, зависно од цене која буде добијена на тендеру.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ – Весић: Београд купује више од 200 нових аутобуса

Заменик градоначелника истиче да се нови аутобуси купују с циљем обнављања возног парка, обезбеђења ефикасније реализације планираног реда вожње, смањења трошкови одржавања возила, повећала безбедност путника и како би био постигнут виши степен еколошких стандарда у јавном градском превозу.

Отварање обе набавке, Весић је најавио за 12. април. Прецизирао је да је просечна старост возила у ГСП износи 10,22 године, као и да ГСП има повећане трошкове одржавања возног парка због старости возила.

„Безбедност како возача, тако и путника у ГСП је директно зависна од старости возног парка, а са еколошког аспекта возила су испод стандарда, с обзиром да се ради о возилима који имају моторе мање од „ЕВРО 6″ стандарда“, каже Весић, наводи се у саопштењу Секретаријата за информисање Града.

Студија „Техничко-технолошка анализа аутобуског подсистема ЈТП у Београду“ из јануара ове године коју је радио Саобраћајни факултет у Београду, на захтев Града Београда, показала је да 150 аутобуса чека расход, а 277 возила треба да буде замењено у наредних неколико година што укупно износи 427 возила.

Зато је према Студији у наредне три године потребно извршити набавку од 300 до 400 нових возила, од чега у 2019. години минимум од 150 до 200 нових возила, рекао је Весић и додао да је зато Град Београд, поштујући препоруку Саобраћајног факултета, приступио хитној набавци више од 200 нових аутобуса који морају да буду до 1. септембра на улицама.

Весић је поручио да је набавка, вредна 45 милиона евра, само почетак обнове возног парка градског превозника. „Током 2020. и 2021. године обезбедићемо додатних 65 милиона евра за куповину нових дизел аутобуса, аутобуса на гас и трамваја. Зато нас у наредне три године чека највећа обнова возног парка у новијој историји градског превоза“, навео је Весић.