Председник Србије Александар Вучић, како је раније било најављено, започео је данас дводневни боравак на Косову и Метохији

15.20 – Председник Србије обратио се великом броју окупљених грађана на брани Газиводе.

Подршка Председнику Србије Александру Вучићу

 Никада нисам вдиео оволико новинара на једном месту. Срећан сам избог Зубиног Потока и Газивода што је тако. Хоћу радницима да се захвалим што су дошли и мештанима околних села који су ме сачекали на прилазу Газиводама. Газиводе су од огромног значаја и за Србе и за Албанце. На њима се види тежина проблема са којима се суочавамо и различити ставови и тешке политичке борбе, за које се надам да ћемо успети да превазиђемо. Без Газивода нема останка и опстанка људи овде. Преко овог језера и хидро електра не можете видити дубину и тежину свих наших неслагања – рекао је Вучић обраћајући се окупљенима.

  • Без Газивода нема останка ни опстанка на овом подручју – рекао је председник Вучић и додао: – Дошао сам с поруком мира, али и плановима и инвестицијама.

Дошао сам у Зубин Поток, као што ћу обичи и север Косова, дошао сам пре свега да говорим о томе шта нам је идеја, а то је да чувамо мир и стабилност, али и о великим инвестицијама – рекао је он.

15.15 – Председник Србије Александар Вучић стигао је на брану Газиводе.

15.00- На путевима на северу КиМ заставе Србије, припадници КПС…

На путу од Косовске Митровице до Лешка на сваком километру постављене су патроле косовске полиције, јављају известаци Тањуга.

Дуж целог пута вијоре се заставе Србије и истакнути су билборди добродошлице председнику Србије.
Председник Вучић у Центру за екологију и развој спорта и Центру Црвеног крста

Вучић ће се тим путем из Зубиног потока, после обиласка бране Газиводе, упутити ка селу Ибарско постење, где це посетити породицу Ковачевић, а након тога обићи Пољопривредну сколу у Лешку.

Саобраћај на тој деоници пута се одвија нормално и без застоја. Исто је и на другим путевима на северу КиМ. На брани се вијори велика српска застава.

15.00 – Председник Вучић је у Центру за екологију и развој спорта и Центар Црвеног крста разговарао са младима и чак стигао да одигра и кратку партију шаха.Председника су на улазу у комплекс који се налази на језеру Газиводе дочекали грађани, новинари и локални функционери.

Одмах по улазу у комплекс, на питање новинара како се осећа на КИМ он је рекао да се осећа дивно и да је веома срећан сто су ова два објекта подигнута новцем грађана Србије и додао да ће оба објекта користити млади из Зубиног потока, хидрометеоролошки завод, као и Црвени крст.

Вучић је прво обишао просторије центра Црвеног крста, где је присуствовао приказу пружања прве помоћи.Председника Србије су информисали о активностима центра, нагласивши да је данас Међународни дан пружања прве помоћи, и да се у Београду одржава државно такмичење на којем уцествују четири тима са Косова.

Они су иначе били до сада шест пута шампиони на тим такмичењима.

Председник се интересовао да ли су младићи и девојке који су изводили везбу све добро савладали и пожелео им успешан дан.

Интересовао се и из којих су места на косову, а било их је из Грачанице и других.

Након тога обисао је Центар за едукацију и развој спорта где је у једној од просторија на столу била постављена шаховска табла, а шах председник изузетно воли. Он је обишао и теретану где је приствовао тренингу кик бокс клуба из Косовске Митровице.

Обишао је и све спасилацке јединице и квадом се провозао око објеката.

Након овог обиласка, председник ће се упутити на брану Газиводе.

Са Вучићем су у обиласку ова два центра директор Канцеларије за КиМ Марко Ðурић, министар здравства Златибор Лончар, те шеф БИА Братислав Гашић.14.50 – Срећан сам што сам овде, дивно се осећам – прва је изјава председника Александра Вучића на почетку посете Косову и Метохији, у Зубином Потоку, где је обишао Центар за екологију и развој спорта и Центар Црвеног крста.

Ово су објекти који су изграђени новцем грађана Србије, а користиће га млади овог краја – рекао је Вучић.Са Вучићем су у обиласку ова два центра директор Канцеларије за КиМ Марко Ðурић, министар здравства Златибор Лончар, те шеф БИА Братислав Гашић.