Џонсон: Нећемо наметнути решење, даћемо простор Вучићу 

Председник Вучић и сенатор Џонсон на конференцији за медије у Београду (Фото Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић је изјавио вечерас, после састанка са америчким сенатором Роном Џонсоном, да верује да ће Србија успети да изгради све боље односе са САД.

Вучић је захвалио Џонсону на посети и на томе што је увек био спреман да саслуша шта имају да кажу и Срби и Србија.

Пренео је да га је упознао и са својом посетом КиМ и приметио да су Амбасада САД и Џонсон боље упознати са садржајем његовог говора, него они који би требало, те да ту није имао шта да додаје.

„Рекао бих да би било важно када би имали више помоћи и подршке и из региона, Европе и света. Људи који би заиста хтели да чују шта неко стварно говори, а не да извлаче из контекста оно што им одговара, зарад политика које нису показале нарочити успех”, рекао је Вучић.

Рекао је да верује да ће из године у годину Србија успети да гради све боље односе са САД и да Џонсону за то припадају велике заслуге.

Вучић каже да Србија поштује Џонсона и да његове речи са поштовањем слушају у нашој земљи.

Рекао је, такође, да је то трећа посета Џонсона Србије и да показује чврсто опредељење и жељу да се убрзано развијају односи две земље.

„Најпре сам му захвалан што је од нашег првог сусрета био неко ко је хтео да саслуша српску страну и шта Срби имају да кажу. То није случај у многим деловима света. Џонсон се увек залагао за мир и стабилност на Балкану, што је и политика коју Србија води”.

Вучић наводи да се Џонсон колико је то могуће залагао својим знањем, ауторитетом да помогне стварање окружења које би нас довело до компромисног решавања проблема Београда и Приштине.

Председник Србије каже да му се похвалио добрим резултатима Србије у економији и да Џонсона више брину политичке теме неко економске, где Србија има добре резултате.

Истакао је да би успостављање одрживог мира у региону отклонило проблеме у економији и допринело бољој будућности.

Каже да су разговарали о унарпеђењу односа Србије и САД у многим облатима и да постоји велики потенцијал за то.

„Хвала Трампу и Пенсу и Џонсону што хоће да чује став Србије и Београда, немамо увек исте ставове и мишљења, али о томе разговарамо, трудимо се да нађемо заједничке именитеље по свим важним питањима и да превазијемо баријере и тешкоће, да направимо све боље односе између Србије и САД”, додао је Вучић.

Додао је и да ће имати радну вечеру, као и да их очекују и други састанци.

Џонсон: Нећемо наметнути решење, даћемо простор Вучићу

Амерички сенатор Рон Џонсон истакао је вечерас да ће америчка администрација под председником Доналдом Трампом подржати и дати простор председнику Србије Александру Вучићу да пронађе флексибилно решење за косовско питање

„Ми знамо коју одговорност имамо и да имамо шта да понудимо. Нећемо наметнути никакво решење. Подржаћемо председника Вучића и дати му простора да пронађе флексибилно решење”, рекао је Дзонсон и додао:

„Имате храброг лидера. Он жели најбоље српском народу”, казао је Џонсон, на заједничкој конференцији за штампу, после разговора са председником Србије.

Изразио је уверење да ће Вучић бити храбар да реши овај проблем, за шта може да рачуна, каже, на сву његову подршку.

Фалсификовали мој говор, немају капацитет за одговорну политику

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас данас да су неки у региону фалсификовали део његовог говора који се односио на Слободана Милошевића, јер, како је оценио, немају капацитет да се суоче са одговорном политиком, нитиу да воде такву политику.

„Ти и такви политику могу да воде само ако имају лошег Вучића и лошу Србију. Ако нудимо мир, онда то није Србија какву желе”, оценио је председник на заједничкој прес конференцији са сенатором Роном Џонсоном, поводом информација у региону да је „глорификовао Милошевића”.

„Свако ко је слушао мој говор у Косовској Митровици могао је да чује и разуме да је помињање Слободана Милошевића била не глорификација, већ, напротив, озбиљна и одговорна критика политике коју смо водили”, рекао је Вучић и додао да су неки заборавили или испустили да пренесу све што је рекао.

Рекао сам, прецизирао је, да је рекао да је Милошевић имао највећу подршку, да је био велики лидер, али да су резултати његове политике били веома веома лоши.

„Тај, други део реченице су заборавили или испустили”, истакао је.

Како је навео, свако ко је пажљиво слушао, а неки новинари из региона јесу, а неки нису слушали, могао је да чује да је у Кососвској Митровици највише причао о нашим заблудама и грешкама, о путу у будућност и о неопходности другачијих односа Срба и Албанаца и приметио да никада мање аплауза није добио, али да мисли да му никада више људи није рекло да је говорио истину.

Додао је да су неки његов говор буквално фалсификовали, да је на њему да поштује претходнике, да има своје мишсљење, али да се трудио да их никада не напада због глупости, као, на пример, да ли је Милошевићева супруга неком помогла да добије стан или што му син има дискотеку. . .

„То је била не глорификација, већ напротив, озбиљна и одговорна критика политике коју смо раније водили и то, што је разумео свако, са врло лошим резултатима по Србију”, рекао је Вучић и додао да је стога и навео да не треба више да гајимо култ гробова, већ живих, односно – не култ прошлости, већ будућности.

„А, зашто су то неки користили, извлачећи из контекста моје речи? То показује да нису спремни да се суоче са одговорном политиком и да нису у стању да је воде”, рекао је председник Србије.

Председник Србије је рекао да они политику могу да воде само ако имају лошег Вучића и лошу Србију, а, ако нудимо мир, онда то није Србија какву желе.

Вучићје додао да претичемо све земље у региону и по висини плата и пензија, да ћемо их ускоро све престићи, а да ћемо за три године престизати и друге земље.

„Многима не одговара успешна, демократска, богатија Србија, која чува мир и стабилност”, рекао је председник Србије.

(Танјуг)