Оно што тек на други поглед упада у очи је што све више послодаваца наводи у огласу и оно што би, не само требало, већ и морало да се подразумева
Послодавцима је постало нормално да рекламирају како дају и заслужени годишњи одмор, Фото: нсз.гов.рс

Није необично да сви они који нешто рекламирају или траже, своје потребе „излепе“ по бандерама или на стајалиштима градског превоза. Тако се траже људи који су нестали, одбегли кућни љубимци, нуде се разноразне услуге, али оглашавају и потребе за радницима. Па тако и овај послодавац тражи заинтересоване који су спремни да чисте зграде.

Број огласа за посао никад није био већи, а пријава нема

Све је наведено, од тога какве се особе траже (озбиљне и одговорне), шта је неопходно (возачка дозвола Б категорије) до тога какве услове нуди фирма. Чак ни плата није тајна, 35.000 динара плус бонуси. Рекло би се сасвим одговарајући оглас за посао и пласиран на адекватан начин. Овако ће га можда видети већи број заинтересованих људи него на интернету, који можда и не користимо сви.
Али, оно што тек на други поглед упада у очи је што све више послодаваца наводи у огласу и оно што би, не само требало, већ и морало да се подразумева. А то је да ће радници имати пријаву здравственог и социјалног осигурања, „законски“ годишњи одмор, плаћене прековремене сате или уговор на неодређено време. Уз наведени износ плате, рекло би се да је све транспарентно.

ОДМОР, ПРИЈАВА, ПЛАЋЕН ПРЕКОВРЕМЕНИ РАД

Дуже време се прича о „недостатку радне снаге“, па тако свакодневно чујемо возаче градског превоза који јадикују да немају слободне дане јер нема ко да вози. Кад понудите људима одговарајуће услове, кад виде да није у питању послодавац који данас ради, а сутра је закатанчио бизнис, онда такви буду и запослени.

Јасна је жеља власника да привуче озбиљне раднике, али људе неће превише одушевити најава да ће имати и одмор који би ионако требало да им следи и сличне „повластице“. Али, да ли они мисле да ће они којима посао очајнички треба радити шта било и где било, да ће понизно молити да одраде дуплу смену чекајући да им се „удели“ тешко зарађени новац, када је сличних огласа тренутно на све стране.